Man en gadget: de toekomst die ons kiest

De vooruitzichten voor de ontwikkeling van digitale technologieën voor de nabije toekomst zijn duidelijk: de techniek zal alleen sneller, slimmer, functioneeler zijn. En hoe veranderen we tegelijkertijd? Wat gebeurt er met een persoon op een moment dat fysieke en virtuele objecten meer en meer samenkomen en afhankelijk zijn?

– O’Kay, Google, die het nummer “Deltaplan” zingt?- Valery Yakovlevich Leontyev.- Hoe oud is hij?- 65 jaar oud, geboren op 19 maart 1949.- O’Kay, Google, waar de dichtstbijzijnde bioscoop zich bevindt?- Op uw verzoek werden de volgende objecten niet verder gevonden dan drie kilometer ..

Een soortgelijke dialoog met zijn smartphone kan iedereen leiden. Dankzij de gratis Google Application Search met The Voice Service (voor het eerst in het Russisch!) Nu kunt u niet op een stuk papier opschrijven, wat u in de winkel moet kopen,-de applicatie zelf zal u hieraan herinneren, niet één keer, maar alleen als u naar Auchan gaat. Stel https://geilworden.com/ hem vragen over het calorieverdeel van voedsel, recepten van je favoriete gerechten, artiesten van je favoriete muziektracks, en je krijgt altijd een nauwkeurig antwoord*.

Natuurlijk wordt deze dialoog niet onderscheiden door die intieme diepte, humor en thematische diversiteit, die het gesprek vulde van een eenzame schrijver met het Samanth -besturingssysteem (de film “She” Spike Jones, 2013), geuit door Skarlett Johansson’s enigszins hoarse sexy stem. Desalniettemin is het uiterlijk van een stemdienst die voor iedereen beschikbaar is een andere kleine, bijna onopvallende stap van een persoon en een gadget naar elkaar. Als we eerder emoties hebben uitgesproken met betrekking tot een stille computer of smartphone, kunnen apparaten ons vandaag antwoorden.

Wat is de volgende stap? Creatie van directe interfaces “Brain -Computer” en levende computers op basis van DNA … computers die subtiel voelen in welke stemming je bent en wat je nu nodig hebt – brouwt thee of zet het licht uit … vooruitzichten voor de ontwikkeling van digitaal Technologieën voor de nabije toekomst zijn duidelijk. En hoe veranderen we tegelijkertijd? Wat gebeurt er met een persoon op een moment dat fysieke en virtuele objecten meer en meer samenkomen en afhankelijk zijn?

“Technologieën hebben nieuwe kansen gecreëerd die de prioriteiten van onze hoogste mentale functies ernstig veranderen”, zegt existentiële therapeut Elena Stankovskaya. – We delegeren bijvoorbeeld de functie van het geheugen van internet, respectievelijk, de rol is verminderd en het vermogen om een ​​grote hoeveelheid informatie te vinden en snel te evalueren wordt belangrijker ‘. “Technische vooruitgang groeit, maar tegelijkertijd worden menselijke capaciteiten verminderd”, ondersteunt de verhalende consultant Ekaterina Geornyak een collega. – Nieuwe functies, inclusief Google Search, zijn uitgevonden om een ​​persoon vrijer te maken, maar in werkelijkheid bevrijden ze hem helemaal niet. Voordat we eenmaal per week e -mail konden controleren, en veel actuele problemen in deze tijd zelf opgelost. Nu leidt een toename van de informatiestroom tot het feit dat we constant contact hebben en gedwongen worden om met bliksemsnelheid te reageren, terwijl in bijna 100% van de gevallen een persoon negatieve emoties ervaart, geïrriteerd. Het internet is gratis om muziek, films, boeken voor ons te selecteren en onze smaak te raden. We hoeven niets anders te onthouden, zelfs het nummer van onze eigen telefoon – hij herinnert zich alles voor ons en kent de gadget. Als gevolg hiervan beginnen we te leven in de ontworpen niet zelfs onze versie van onszelf “.

We brengen onbewust dezelfde regels over die we ons houden in de betrekkingen met andere mensen, ”zegt psychologen van Stanford University Clifford Nass en Byron Reeves **. Beleefdheid, vleierij, seksisme vindt plaats bij het hanteren van een machine: gadgets begiftigd met een mannelijke stem worden door ons serieuzer waargenomen dan begiftigd met een vrouw, en zijn veel meer gevraagd. Het apparaat, uitgerust met een vrouwelijke stem, wordt beschouwd als een goed geïnformeerde op het gebied van liefde en menselijke relaties, en de gadget met een mannelijke stem is competenter op het technische veld.

Meer emoties!

Wat betreft emoties … om je vreugde of irritatie te delen met technologie – zij het niet met apparaten, maar met robots – wordt het vandaag mogelijk. De Japanse paro -robot is een charmant zegel dat niet spreekt, maar het is liefdevol golven met flippers, rolt zijn ogen van gelukzaligheid, als het op het hoofd wordt gestoken en rommelt met plezier, als een echte kat. Deze baby zal leren van duizend van de aanraking van de eigenaar en reageert op zijn humeur. Bij de eerste tentoonstellingshow “Ball of Robots” in Moskou *** Kinderen vertrekken niet van hem af, en volwassenen blijven niet onverschillig. Velen van hen hebben thuis honden, katten, hamsters, maar hier is een heel andere zaak. Het lijkt een auto te zijn, maar met goede emoties deelt het royaal. Het wordt gebruikt in ziekenhuizen en verpleeghuizen als een antidepressivum. Fluffy Seal, The Pride of Computer Engineering, ging het Guinness Book of Records binnen als de meest effectieve therapeutische robot ter wereld. De meest perfecte Franse antropomorfe robot Nao neemt gemakkelijk de vrije tijd van uw kind mee met dansen, tekenen, vertelt een sprookje voor het slapengaan of zingen een liedje. Gevoelige sensoren stellen hem in staat om het kind bij de hand te nemen of objecten vast te houden.